УВОД

Шри Чинмој Маратон Тим је специфична спортска организација, глобална светска мрежа, која се бави светском нивоу, са тенденцијом ширења у свим деловима света, обухвативши све реализацијом такмичарске активности ултрамаратона, триатлона и препливавања великих дистанци, спортска организација која је једиствена манифестација оваквога типа на свету. Ова спортска организација садржи све елементе општег менаџмента, који егзистира на глобалном аспекте организовања од планирања, руковођња и контроле, повезујући вишегодишњи временски интервал који обухвата успешну трансформацију и промене, самим тим и егзистенцију у оштрој конкуренцији и сталном порасту знања и информисаности.
Предмет овога истраживања се односи на презентацију успешног менаџмента спортских такмичења, глобалних размера, и упознавање са дугогодишњим радом организације Шри Чинмој Маратон Тима.
Специфичност организације такмичарских активности Шри Чинмој Маратон Тима, манифестује се циљевима такмичарске активности, који нису сам резултат, већ параметри усавршавања и личног развоја, односно превазилажење сопствених резултата.
Шри Чинмој Маратон Тим делује у области спортских и пословних функција. Пословна функција се огледа у маркетингу (сајт, изложбе, презентације..), иновацијама, инвестицијама и кадровској служби.
Шри Чинмој Маратон Тим организација подељена је на регије којима делује, а регије исте земље су повезане у засебну целину.
Спортска функција се реализује кроз такмичарску активност великог броја чланова и такмичара који нису чланови.
Жеља за постизањем личног високога резултата, напредовањем остварује високе стандарде живљења, личног развоја и самопоштовања, што има за резултат задовољење појединаца, ширег круга група и самога друштва, што чини ову организацију популарну и распрострањену на свим континентима, дуги низ година, са тенденцијом сталног раста.

1. ШРИ ЧИНМОЈ МАРАТОН ТИМ

Према критеријума постављеног циља и ефикасности савремени спорт се дели на:
олимпијски спорт, масовни спорт и професионални спорт.
Масовни спорт спада у групу најраспрострањенијих спортова, кактеристичности коришћења спортских средстава (вежби) у циљу хармонијског развоја човека, побољшања здравља и превентиве болести, самопотврђивања и самопревазилажења и рационалне организације слободног времена.
Шри Чинмој Маратон Тим спада у глобалну мрежу реализације спортских такмичења, масовног спорта, која се протеже од Новог Зеланда, Аустралије, Швајцарске, Велике Британије до Њујорка.
Глобалну светску популарност Шри Чинмој Маратон Тим стекао је организовањем ултрамаратонских трка.
У Србији Шри Чинмој Маратон Тим реализује такмичења око 15- так година са великим бројем такмичара.
Од самога почетка реализовања оваквих такмичења Шри Чинмој Маратон Тим унео је нове иновације, које су касније прихваћене у целом свету. Иновативност се огледала у увођењу окрепних станица, исхрану пре и после такмичења и категорије по старосним групама.
Такође Шри Чинмој Маратон Тим обезбеђује такмичарима смештај, масажу, санитет и сву пратећу логистичку помоћ, води евиденције, врши фотографисање и све ажуриране податке шаље на кућну адресу свакога такмичара појединачно и објављјује на своме сајту.
Циљеви које имају у будућности (Србија), базирају се на: бржој обради завршних времена и проглашење победника; додатно побољшање медицинске службе и боља сарадња са хитном помоћи; електронска провера бројача; измена и унапређење система пријаве пред трку са новим опцијама за електронску пријаву преко интерната и електронско штампање диплома.

2. ОРГАНИЗАЦИЈА ТАКМИЧЕЊА ШРИ ЧИНМОЈ МАРАТОН ТИМА

Шри Чинмој Маратон Тим реализје такмичења на свим раздаљинама од две миље, па навише, али срж организовања такмичења чине ултрамаратонске трке.
Реализујући трке дужи низ година, квалитетом и правилном организацијом Шри Чинмој Маратон Тим се изборио да трке од 24 сата на Новом Зеланду, Швајцарској и Великој Британији буду државне трке, а трке на 6 дана и 10 дана које се одржавају сваког пролећа у Њујорку буду такмичења једна од најпосећенијих на свету тога типа.
У Аустралији Шри Чинмој Маратон Тим веома дуго егзистира и нуди широку лепезу такмичења укључујући и чувени ТРИПЛЕ-ТРИ, триатлон који се организује три пута за редом у граду Канабере.
У Њујорку се реализује најдужа сертификована друмска трка на свету дужине 3100 миља, у временском периоду од јуна до августа. Трка се трчи на кружној стази од 883. метра, а траје 52. дана.
Шри Чинмој Маратон Тим је сваке године у улози домаћина који реализује догађај под називом Impossibility Challenger- „пркос немогућности“ у слободном преводу, који се најчешће одржава у Немачкој, а на који долазе појединци из целога света који су се специјализовали у необичајеним дисциплинама и постављају светске рекорде.
На нашим просторима Шри Чинмој Маратон Тим организује у марту: Зимски Маратон Самопревазилажења у Нишу; октобру: Београдски ултрамаратон и од 2015. године Власински триатлон сампревазилаженја.
У организацији Шри Чинмој Маратон Тима у Нишу се марта сваке године почев од 1995. (осим 2002.) одржава: Зимски Маратон Самопревазилажења. Увидевши да у Србији нема одговарајуће маратонске трке у ово доба године, контролне трке, које такмичарима дају информације о спремности пред сезону, Шри Чинмој Маратон Тим покреће организацију трке у марту, пред завршетак зимског периода и почетак такмичарске сезоне у тркама. Зимски Маратон Самопревазилажења је намењен најширем кругу љубитеља трчања и прилагођен да такмичарима пружи максимално погодне услове.
Зимски маратон се реализује почетком марта, а такмичење обухвата трке на 21 и 42 километра. Локација је кружна стаза 1км у градском парку Чаир. Крај стазе током целе трке обезбеђена је окрепна станица са топлим напицима и храном, а после трке обезбеђен је базен. Приказ 1 и 2.
Београдски ултрамаратон представља трку на 6, 12 и 24 сата. Одржава се од 1997. године на простору Парка Пријатељства, Ушћа, општини Нови Београд и представља јединствену манифестацију овоаквог типа у Србији. Организација је на високом нивоу, трка се реализује на простору од једног километра, на равној асфалтној стази, са великом бројем ангажованог људства, шаторима за одмор, тоалетима, окрепном станицом са храном и напицима и кухињом. Тркачима је током трке обезбеђена медицинска помоћ и масажа, а у ноћним сатима се додатно осветљава део стазе који није покривен расветом. Приказ 1,2,3, и 4.
Реализујући вишегодишњу такмичарску активност на нашим простирима имамо увид у резултате који говоре о сталном обарању рекорда резултата који се остварују на такмичењима.
Године 2013, наш такмичар Јовица Спајић из Прибоја оборио је државни рекорд на 24 сата претрчавши 218 километара, на 17-ом Београдском Ултрамаратону, такође на реализацији трке Бранислав Павић из Новога Града претрчао је 212 километра и поставио рекорд Босне и Херцеговине, а Трајче Михов, који је уједно био и први, са пређених 220 километара оборио рекорд Македоније, а суботичанка Каролина Мадарас- Пушкаш претрчала је 154 километра и оборила рекорд стазе у женској конкуренцији.А већ 2016. године рекорд на 24 сати се померио на 226.2 километара, који је реализовао Золтан Вајда из Мађарске.
Давид Гонзалес из Шпаније у трци на 6 сати поставио рекорд од 71. 5километара 2016 . године.
На сваком ултрамаратону учествује је велики број такмичара из различитих земаља: Велике Британије, Немачке, Аустрије, Мађарске, Пољске, Словеније, Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Македоније, Бугарске и многих других, што показје велике могућности у повећаванју масовности.

3. ТАКМИЧАРИ ШРИ ЧИНМОЈ ТИМА

Чланство Шри Чинмој Тима броји велики број такмичара, и организатора, који су током вишегодишњих такмичења остварили вансеријске резултате у различитим дисциплинама.
Један од најпознатијик чланова Шри Чинмој Маратон Тима је Ашрита Фурман, који тренутни држи 70 Гинисових рекорда у многим дисциплинама, укључујући и најбржих пет миља на штулама, (рекорд који, пре трајао више од 100 година) и најбржа преваљена миља пузањем.
Шкот Картик Кларк десет пута је препливао енглески канал „Ла Манш“ (34 километра), чланови Шри Чинмој Маратон Тима више од 40 пута су препливавали канал (Саша Ђорђевић из Ниша вишегодишњи је учесник).
Ајојан Стојановић је освојио прво место 2005. године у Њујорку у трци на 3100 миља временом од: 46 дана, 10 сати, 51 минут и 16 секунди.
У свету постоји велики број следбеника Шри Чинмој идеја, који су организовани кроз активности које имају за циљ побољшање сопственог живота кроз спорт, литературу и музику.
Шри Чинмој је организатор најмасовније спортске манифестације штафетне трке, која сваке друге године обиђе све континенте, симболизујући мир и пријатељство глобалних размера, што повезује веилики број људи из различитих земаља и континената.

4. КАРАКТЕРИСТИКЕ ШРИ ЧИНМОЈ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

Године 1977. основан је Шри Чимој Маратон Тим од стране Шри Чинмоја и трансформишући се временом израстао у данас највећег организатора такмичарских подухвата издржљивости на свету.
Шри Чинмој 1931-2007, рођен је у Бенгалу писао поезију, сликао, бавио се музиком и атлетиком.
Такмичио се на 22 маратона и 5 ултрамаратона, а потом спортска повреда је утицала да престане да се бави атлетиком.
Почео је да се бави дизањем тегова и у тој области почео да прелази границе могућности физичких способности. Године 2007. успео је да подигне изнад главе 360 килограма, користећи само једну руку.
Шри Чинмој је имао поимање неограниченог потенцијала који лежи унутар сваког човека и својим премашивањем граница људских могућности, стекао је много следбеника и симпатизера широм света.
Године 1987. организовао је „ТРКУ ЗА МИР“, која је наишла на велико одобравање у целом свету. У почетку су организатори наилазили на много потешкоћа, али трка је одржана у Шведској под многобројним покровитељима: Жељо Жељев, Франческо Косига, шведска краљица Силвија, наш тадашњи председник Борисав Јовић, и многи други, а трчали су Карл Луис, Емил Затопек, Маркус Рифел, Пирмин Курбриген и многи други истакнути атлетичари.
Шри Чинмој је цео свој рад базирао на стварању глобалног мира. Држа је многобројна предавања на Харварду, Кембриџу, Оксфорду, Јејл и многим другим универзитетима широм света.
Циљ Шри Чинмој организације, која се брзо разгранала по свету, огледа у непрестаном зближавању људи и нација путем спорта, и идентичан је циљевима Олимпизма, са том разликом што се резултат не пореди са ривалом, него сопственим могућностима.

ЗАКЉУЧАК

Шри Чинмој Маратон Тим је специфична спортска организација, глобална светска мрежа, која се бави реализацијом такмичарских активности специфичне разноликости, једиствених манифестација у свету.
Као део масовног спорта, који обухвата карактеристичне манифестације оваквог типа, спада у групу најраспрострањенијих спортских такмичења, са циљем самопотврђивања и самопревазилажења и рационалне организације слободног времена.
За разлику од „класичних“ спортских манифестација такмичарског типа, Шри Чинмој Маратон Тим се издваја по такмичењу, односно „надилажењу“ самога себе, што подразумева да свака трка оваквога типа подразумева непрекидно надметање са својим могућностима, како бисмо на површину изнели скривене резерве снаге и развили валстите способности до врхунца.
Шри Чинмој Маратон Тим такође повезује велики број људи из целога свет, разних националности, вероисповести, пофесија и физичких способности и усмерава на лични пут развоја индивидуалних способности.

ЛИТЕРАТУРА:

1. Вујаклија, М. (2006). Лексикон страних речи и израза. Београд: Просвета.
2. Веселиновић, Ј. (2012). Менаџмент спортске организације. Београд: Спортски савез Србије.
3. Остојић, С. (2006). Лексикон спортске медицине и физиологије вежбања. Београд: Агенција „Матић“.

НАПОМЕНА:
Део материјала и слика је искориштено са сајта: „ Шри Чинмој Маратон Тим, Србија“, а део су личне колекције аутора, као и усмени разговори са организаторима и такмичарима Шри Чинмој Маратон Тима.